Introductie

Mijn naam is Amanuel Öz, getrouwd en vader van 4 kinderen. Sinds 1982 ben ik woonachtig in Denekamp. Mijn afkomst is Aramees, syrisch orthodox. Ik ben in de duivensport gerold via mijn overbuurman destijds. In 1989 ben ik zelfstandig begonnen te spelen als jeugdlid, met de vele ups en downs. De 1e duiven waren allemaal krijgertjes van liefhebbers met zeer goede bedoelingen. In 1995 ben ik overgestapt naar de overnachtfond met al direct de nodige successen. Hoogte punt was het winnen van de 1e nationaal Bergerac van het totale concours van bijna 43000 duiven in 1998, met de Nightflyer. De duiven die destijds het mooie weer maakten waren afkomstig  van duivenvrienden Hennie Notkamp en Martha van Geel. Na 1998 ben ik door omstandigheden gestopt met de actieve duivensport, om in 2009 weer de draad op te pakken.

Bij de herstart in 2009 ben ik zeer goed geholpen door Chris en Jaap van der Velden uit Zuid-Beijerland.  Van hun heb ik destijds kosteloos een korf vol met duiven gekregen uit hun topduiven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een zoon van de Super Vanoppen (super kweker van diverse teletekst duiven), meerdere kinderen van Paulo (1e Nat. Pau), dochter Robena, dochter Cheba, zoon Bonte Lady, zonen en dochter 03-795, dochter As 87, dochter Maximus, zoon en dochter Rocky (1e nat. Mont de Marsan) etc. Waar zie je dit nog? Kenmerk bij van der Velden duiven is dat ze super gebouwd zijn en een  zeer zacht verenkleed hebben. Daarbij zijn het echte doorzetters.  Tussen deze duiven zat de huidige stammoeder van mijn kolonie, Zus Paulo. Zij is de nestzus van Paulo (1e Nat. Pau).

Wat tevens vermeld dient te worden is dat ik bij mijn herstart in 2009, voor een half jaar, een doffer te leen heb gehad van de gebr. Herbots uit Halle Booienhoven. Dit was een rechtstreekse zoon van de Barcelona Diva. Zij vloog o.a. de 1e Int. Barcelona 2004. Met hem heb ik hengstekweek gedaan en tegen diverse rechtstreekse van der Velden duiven gekoppeld. Met name deze kruisingen  en dan met andere kinderen uit 1e nationaals geven echte topduiven in het vlieghok, zoals een 1e Nat. Orange, 3e, nat. Cahors, 3e Nat. Periquex, 5e NPO St. Vincent, 6e NPO Bergerac, 14e NPO Bergerac etc.

Tijdens de herstart periode heb ik de 1e 2 jaar volop gekweekt om in 2011 weer te kunnen deelnemen aan de 1e marathon vluchten. Deze waren niet onverdienstelijk. Hoogtepunt was wederom een 1e nationaal in 2013, maar nu vanuit het zuidelijk gelegen plaats Orange (ochtendlossing) in Frankrijk  met de nestduivin Chrisja. Uit eerbetoon aan Chris en Jaap van der Velden, heb ik haar deze mooie naam gegeven.

Maar het bleef niet bij deze prestatie alleen. Dat jaar en de jaren erop werden diverse kampioenschappen gewonnen. Later hierover meer.

Enkele afstanden van losplaats  tot Denekamp.

  • Barcelona 1279 km
  • Vincent 1150 km
  • Cahors 1000 km
  • Bergerac 964 km
  • Orange 931 km